Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "Hagamannen" by Terese Cristiansson # Book PDF Kindle ePub Free

Hagamannen

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Hagamannen
  • Author : Terese Cristiansson
  • Release Date : January 14, 2006
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,
  • Pages : * pages
  • Size : 702 KB

Description

Den hÀr boken handlar inte om Niklas Lindgren. Den hÀr boken handlar om Hagamannen. Den oidentifierade serievÄldtÀktsmannen som gav det sexuella vÄldets rÀdsla ett ansikte att hata. Ni kommer att fÄ följa hur en enskild gÀrningsman kan riva upp sÄr som blöder hos sÄ mÄnga fler Àn separata offer. Ni kommer att fÄ följa hur en enskild gÀrningsman inskrÀnker pÄ, framförallt, kvinnors rörelsefrihet. I skuggan av hans fotspÄr finns det otvivelaktiga svaret till varför det sexualiserade vÄldet aldrig fÄr ignoreras eller accepteras. Inte i hemmet, inte pÄ krogen och inte pÄ gatorna.Ur Terese Cristianssons förord till Hagamannen. SÄ vÄldtogs en hel stad

Hagamansutredningen Àr en av de största polisutredningar som vi har haft i Sverige och Terese Cristanssons intresse för fallet vÀcktes dÄ hon arbetade som kriminalreporter pÄ Expressen. Vid ett flertal tillfÀllen var hon uppe i UmeÄ, dÄ hon förstod vidden av vad han hade gjort bara genom sin demoniserande existens: "Jag blev sjÀlv pÄverkad och Ät de flesta middagarna ensam pÄ hotellrummet istÀllet för i centrala UmeÄ, trots att jag vÀl kÀnner till att överfallsvÄldtÀkter Àr ovanliga och sÀllan Àr sÀrskilt rÀdd. Jag kÀnde starkt att den dag som Hagamannen greps ville jag bevaka fallet. Det gjorde jag ocksÄ, men jag hade till viss del ocksÄ gÄtt pÄ myterna. Bland de kriminalfall som jag har jobbat med Àr Niklas Lindgren en av de blekare karaktÀrerna jag stött pÄ. DÀrtill kom stor sekretess kring hela förundersökningen och rÀttegÄngen." Bevakningen av Hagamansutredningen har hela tiden varit svÄr, dels pÄ grund av den strÀnga sekretessen, dels pÄ grund av brottets art. Först nÀr Terese Cristiansson fick tillgÄng till stora delar av den icke-offentliga polisutredningen förstod hon att det intressantaste inte var Niklas Lindgren som person utan att utredningen Àr en unik bild av vilken betydelse hotet om det sexuella vÄldet har pÄ samhÀllet. Utredningen utspelar sig i UmeÄ men Àr talande för hela Sverige. NÀr hon dessutom insÄg vilken negativ betydelse mytbilden av vÄldtÀktsmannen haft för polisarbetet bestÀmde hon sig för att inte fokusera pÄ Niklas Lindgren utan pÄ mekanismerna i det sexuella vÄldet. Niklas Lindgren finns sjÀlvfallet med i boken och för att visa komplexiteten i hans brott och hans erkÀnnande har hon refererat stora delar frÄn tingsrÀttsförhandlingarna. Men i de partier som handlar om Niklas Lindgrens liv har hon framförallt refererat till förundersökningsmaterial samt de rÀttspsykiatriska utlÄtandena. Hon har ocksÄ, tack vare en unik inblick, fÄtt möjligheten att berÀtta hur polisen har arbetat under alla Är, vilka tips och gÀrningsmÀn de har fokuserat pÄ. Flera saker Àr hittills helt okÀnda för allmÀnheten. Genom hela boken löper ocksÄ korta passager om vÄldtÀkter, vÄldtÀktsförsök och ofredande som har gjorts och som pÄ olika sÀtt har granskats i Hagamansutredningen.

Niklas Lindgren greps den 29 mars 2006. RĂ€dslan slĂ€ppte sitt grepp, men bilden av den vanlige vĂ„ldtĂ€ktsmannen blev plötsligt omkullstjĂ€lpt. Den man som hĂ€nsynslöst vĂ„ldtagit, lemlĂ€stat och nĂ€stan mördat minst sex kvinnor var en helt vanlig familjefar, en granne och jobbarkompis, en sĂ„dan som alla kĂ€nner. Hur kan en till synes helt vanlig man, bĂ€ra en sĂ„dan fruktansvĂ€rd hemlighet? Är det möjligt? Men Ă€r Niklas Lindgren verkligen sĂ„ ovanlig? Sverige har haft flera andra serievĂ„ldtĂ€ktsmĂ€n, till exempel FinspĂ„ngsmannen, HumlegĂ„rdsmannen, Södermannen, Nattvandraren och KyrkogĂ„rdsmannen. Andra har varit familjefĂ€der, vanliga personer och samtidigt fruktansvĂ€rt brutala.


PDF Books Download "Hagamannen" Online ePub Kindle